Woutgeluiden – Canon

In de column Woutgeluiden schrijf ik over de wondere wereld van muziek. 

Het van oorsprong bekende lied ‘Frère Jacques’, bij ons bekend als ‘Vader Jacob ‘, is de meest bekende canon. In mijn lagere schooltijd werd dit lied gezongen ik meen in de onderbouw bij juffrouw Van Tiel op school Mühring in Dordrecht.

Eerst eenstemmig en daarna in canon. Tijdens het in canon zingen ontstaan automatisch samenklanken en voor mij was het een geweldige gewaarwording. Na de les sprak ik hierover met de juf.

Vervolgens nam juffrouw Van Tiel contact op met mijn ouders en adviseerde om te starten met muzieklessen op muziekschool ‘De Munt’ in Dordrecht. Dit was de trigger voor mijn muzikale loopbaan. We weten nu dat muziek en sport op de lagere school heel belangrijk is.

Canon in D

Een mooi voorbeeld van een canon in de klassieke muziek is de Canon in D van Johann Pachelbel (1653-1706). Hij leefde in dezelfde tijd als Johann Sebastian Bach en had het geluk dat hij een zeer goede muziekopleiding genoot. Het werk staat bovenaan de klassieke top 100. De canon, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra, kun je hier beluisteren.

Steeds weer

In de afgelopen coronaperiode ontstond het lied ‘Steeds weer’ van mijn hand. Dit is, toevallig, een mooi voorbeeld van gebruik van canontechniek in de lichte muziek. Het nummer is hier te beluisteren. Je kunt mijn YouTube kanaal volgen voor meer updates van mijn muziek.

Deze tekst is uitgebracht voor mijn column ‘Woutgeluiden’ op HBNieuws.nl. Het originele artikel is hier te lezen. Andere updates lezen van Muziekschool Haagse Beemden? Klik hier.