Componisten

2013
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de componisten Richard Wagner ( 22 mei 1813 tot 1883 ) en Guiseppe Verdi (10 oktober 1813 tot 1901) zijn geboren.

richard-wagner

Richard Wagner was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera’s die hij zelf liever als muziekdrama’s aanduidde .Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneelspel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama’s die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden opgevoerd.  

guiseppe-verdi
Guiseppe Verdi was een van de grootste componisten van Italiaanse opera’s, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef. Zijn werk was tijdens zijn leven zeer geliefd en is dat nog steeds.Zijn vader Carlo Verdi was herbergier en zijn moeder Luisa Ottini zijdespinster. Op tienjarige leeftijd kreeg de jonge Verdi een aanstelling als organist van de kerk in Le Roncole. In 1824 verhuisde Verdi naar Busseto, hij begon daar in eerste instantie aan een opleiding tot priester onder leiding van Jezuïeten, maar toen al spoedig duidelijk werd dat muziek zijn ware roeping was, begon hij  muziek te studeren.De uitvoering van Nabucco werd een enorm succes en vestigde de naam van Verdi voorgoed tussen die van andere grote componisten.