Woutgeluiden – Domenico Scarlatti

Domenico Scarlatti (1685 – 1757) ontleent zijn bekendheid vooral aan zijn talrijke klaviercomposities, waarvan er ca. 560 zijn bewaard gebleven. In zijn sonates toont Scarlatti een onuitputtelijke rijkdom aan vondsten op melodisch, harmonisch, ritmisch en technisch gebied. Korte motieven worden met elkaar verweven of juist tegenover elkaar gezet.

Dat Scarlatti’s muziek – ook nu nog – modern klinkt heeft waarschijnlijk ook te maken met zijn ‘naturalisme’. Overgeleverde schoolwijsheden schoof hij achteloos terzijde. Voor hem niet de ‘benauwde grenzen van regels’ maar het oor als enige maatstaf. Zijn muziek neemt de luisteraar mee naar diepe stemmingslagen, is meditatief en brengt tot verinnerlijking.

Medio 2008 heb ik veertien werken van Domenico Scarlatti opgenomen in de studio van Marius Beets in Zeist. Van deze CD is onder andere de sonate in D minor K213 vorig jaar opgemerkt op internet. De sonates van Scarlatti worden ook uitgevoerd op klassiek gitaar. De geweldige gitariste Ana Vidovic heeft deze sonate twee jaar geleden opgenomen.

Ana Vidovic begon met gitaarspelen toen ze vijf jaar oud was. Op achtjarige leeftijd begon ze met optreden in eigen land en op elfjarige leeftijd trad ze internationaal op. Met dertien jaar werd ze – als jongste student ooit – toegelaten tot het conservatorium van Zagreb. Vidovic woont in de Verenigde Staten, waar ze privéles geeft. (bron: Wikipedia)

Ter vergelijking onderstaand ook haar opname.

Welke versie heeft jouw voorkeur?

 

Wout Kwakernaat Domenico Scarlatti – Sonata in D minor K213:

 

Ana Vidovic plays Domenico Scarlatti Sonata in D minor K213:

Dit artikel is al eerder gepubliceerd namens HBNieuws. Het originele artikel is hier te lezen.