Componisten

2010

Dit jaar staan Frédéric Chopin en Robert Schumann en ook Gustav Mahler in de belangstelling.

Frederic Chopin (1810-1849), Polish-French pianist and composer during the Romantic period.

Frédéric François Chopin, ( 1 maart 1810 – 17 oktober 1849 )
was een Poolse componist en virtuoos pianist uit de romantiek en geldt als een van de grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis.In november 1830, twintig jaar oud, vertrok hij naar het buitenland.Chopins eerste concertin Parijs was een enorm succes; hij werd een veelgevraagd pianioleraar.
Zijn oeuvre bestaat bijna geheel uit composities voor solo piano. Hoewel vele daarvan technisch zeer veeleisend zijn, karakteriseert zijn stijl zich door het benadrukken van subtiele nuance en expressieve diepte. Zijn veelvuldig rubato gebruik dient echter als een ritmisch rubato opgevat te worden.
schumann
Robert (Alexander) Schumann ( 8 juni 1810 – 29 juli 1856 ) was een Duitse romantische componist. Schumann werd geboren in Zwikau. Zijn vader was boekhandelaar en uitgever en dat verklaart grotendeels zijn literaire belangstelling.
Schumann schreef tot 1839 uitsluitend pianomuziek. Toen ontstonden de grote pianocycli, waarmee hij beroemd zou worden. Via de rechtbank werd de toestemming voor het huwelijk geforceerd. Eindelijk kon hij trouwen op 12 september 1840 met Clara Wieck, daags voor de 21e verjaardag van Clara, in de dorpskerk van Schönefeld. 1840 was voor Schumann het jaar van de liederencycli: hij schreef 138 liederen, waaronder  Frauenliebe und -leben, op. 42
mahler
Gustav Mahler ( 7 juli 1860 – 18 mei 1911 ) was een Oostenrijkse componist en dirigent van Joodse afkomst. Voor zijn componeertalent ondervond hij weinig waardering. Tijdens zomervakanties tussen 1901 en 1904 werkte hij o.a. aan de ” Kindertotenlieder “. Klassieke harmonieën zet hij tegenover chromatiek grote- terts drieklanken worden afgewisseld met kleine-terts drieklanken. Mahler wordt vooral gezien als de componist die de late romantiek verbonden heeft met de moderne periode van de klassieke muziek .
Mahler heeft met zijn werk ethische en morele bedoelingen, omdat hij zich bezighoudt met de zin van het leven.