Het Pentagon project


De afgelopen jaren heeft Wout 37 werken ( verdeeld over 8 boeken ) gecomponeerd. Het eerste boek is in eerste instantie geschreven als methode voor samenspel voor zijn pianostudenten.&nb
De nummers handelen over de verrichtingen van het Pentagon en nu dus de situatie  in Irak. De muziek is geschreven voor vijf piano’s en soms zarb, darabuka en beatring, andere specifieke percussie * en al’ud of viool.

Een en ander moet u een aantal keren beluisteren voordat u alle themaatjes en ideeën hoort. Zelf noemt hij de muziek actualiteitsmuziek / programmamuziek. Met de laatste aanduiding kunt u bijvoorbeeld denken aan ‘ die Moldau ‘ van B. Smetana, waarin u de rivier hoort kabbelen of u hoort de jacht door de jachthoorns. Zo zijn in enkele nummers de kruisraketten hoorbaar, de vader die zijn kind zoekt tussen de puinhopen, de ontreddering van de slachtoffers, het marcheren van de militairen, de hulp van de militairen, de aanslagen, de situatie van Saddam Hoessein, de oude goden van het Mesopotamië.
De stijl van de muziek is te omschrijven als een mengvorm van Klassieke muziek, Irakese Folklore. Relatief nieuw (lees modern) is dat gebruik wordt gemaakt van boventonen en van beweging in de ruimte (met de wijzers van de klok mee). Van sommige stukken bestaat het bouwmateriaal voornamelijk uit pentatoniek, kwint en het getal 5 speelt dus een grote rol. Met vijf piano’s iets uitvoeren is niet alledaags: er ontstaan kansen om deze situatie optimaal te benutten. Lees verder op de volgende pagina.
bladmuziek-pentagon_vb_1

*Percussie instrumenten zoals tabla (= vaastrommel ) rigg (= tamboerijn ) khishba  (= kleine Irakese trommel ) tar ( = grote veldtamboerijn zonder bellen)

De muziek is te beluisteren op soundcloud composities Het Pentagon Project

Enkele live opnames zijn te beluisteren op MySpace