Muziekschool Haagse Beemden in de BN DeStem

De stilte van corona leidt tot muziekalbum vol melancholie

Door Edine Wijnands

BREDA – Daar zat hij, 13 maart 2020. Van het ene op het andere moment was Wout Kwakernaat werkloos. Hij had natuurlijk bij de pakken kunnen neerzitten. Maar het liep anders.

Thuis blikt de Bredase muziekdocent en componist even terug op die vrijdag de dertiende. Terwijl heel Nederland als een dolle toiletpapier insloeg, rinkelde bij Kwakernaat onafgebroken de telefoon. ,,Al mijn leerlingen, alle koren die ik dirigeer. Uit angst voor corona zeiden ze allemaal af.”

 
Wout Kwakernaat zittend in muziekstudio
© Wout Kwakernaat in zijn studio in de Haagse Beemden © Pix4Profs/René Schotanus

 

Deprimerend

Kwakernaat zag hoe zijn agenda werd leeg geveegd, zijn inkomsten opdroogden. ,,Ik geef toe: dat was behoorlijk deprimerend.” Somber schoof hij achter zijn piano, liet zijn vingers over de toetsen gaan. Als vanzelf vormde zich een melancholieke melodie.

Het bleek het begin van een bijzonder project. Geïnspireerd op corona begon Kwakernaat te componeren. Maakte muziekstukken met namen als ‘Steeds weer’, ‘Straatbeeld’ en ‘Second Wave’. Composities met meerdere instrumenten, met zang. Met teksten van Ko de Laat, passend bij corona.

Besmetting in muziek

Klassieke muziek. ,,Met ruimte voor verschillende stijlen. Want waar corona het contact tussen jong en oud, tussen mensen uit verschillende landen beperkt, biedt muziek juist volop vrijheid voor ontmoeting tussen leeftijden, tussen werelddelen.” Klassiek met rap, westerse klanken met Braziliaanse ritmes. Besmetting is in de muziek eerder mooi dan gevaarlijk.

Vorige week rondde Kwakernaat zijn vierde compositie af. ‘Omhuld…door fijnstof’, heet het. Geboren uit mededogen met de jeugd. ,,Want na de isolatie van corona, gesymboliseerd door het stof van de mondkap, wacht hen een toekomst met een klimaatcrisis.”

Vrolijk

Niet erg vrolijk. ,,Klopt”, geeft Kwakernaat toe. ,,Maar er komen ook opgewektere composities op het album.” Want dat moet het worden. Een album. Met acht ‘Covid-19-nummers’. Liefst deze zomer al gepresenteerd met concerten. Als het kan.

En als het klaar is. Want snel gaat het niet, lacht Kwakernaat. ,,En ook dat komt door corona.” Door de beperkingen van één gast, kan er nou eenmaal maar één zanger tegelijk een partij inzingen, kan steeds maar één instrument worden opgenomen. Maar al vertraagt dat het proces: ,,Het album komt er.”

 

Bericht uit BN DeStem 9 maart 2021.

Ps. Geef de video een duimpje omhoog en vergeet ook zeker niet om te abonneren op mijn kanaal. Zo mis je niets van mijn composities. En laat je me weten wat je van de video vindt?

Je kunt me ook volgen op Facebook. En bekijk ook eens mijn andere berichten bij Laatste Nieuws